BUDSJETT OG ØKONOMIPLAN 2022 - 2025

KS - konsult, Kostra og Telemarksforskning

Mer og mindreutgift 2020

Denne plansjen over viser mer-/mindreutgift for Hustadvika kommune sammenlignet med landsgjennomsnittet samlet per tjenesteområde. Vi ser her at når vi tar hensyn til både geografisk plassering, befolkning osv, samt til vårt inntektsnivå bruker vi 34,2 mill. kroner mer enn landsgjennomsnittet. Med andre ord, mer enn vi har råd til utfra løpende inntekter hvert år. Vi ser også at administrasjon, barnehage, grunnskole og pleie og omsorg er det områdene der det er størst merforbruk. Det positive i dette bildet er at i 2019 brukte kommunen 76 mill. kroner mer enn landssnittet i normert og inntektsjustert nivå. Vi er på rett vei.

Netto driftsutgifter per innbygger 2020

Denne plansjen viser mye det samme som plansjen over, men her vises også utgiftene per innbygger. Likevel slik at når vi oppsummerer for hele kommunen blir resultatet det samme som over.

Et eksempel fra pleie og omsorg: Myndighetene mener vi etter kriterier og vekter i inntektssystemet bør bruke 19 763 per innbygger. Vi bruker 21 279 kroner. Men her har vi hatt en betydelig forbedring sammenlignet med 2019.

Når det gjelder Grunnskole viser tabellen at landssnittet bruker 14 131 kroner per innbygger. Vi bruker 15 495 kroner per innbygger til grunnskole. Vi ligger altså betydelig over og "merforbruket" utgjør 32,8 mill. kroner.

Denne plansjen viser de utfordringer endring i demografien vil gi kommunen i årene fremover. Denne økonomiplanen har startet arbeid med å tilpasse budsjettene til dagens utvikling. Det på går nå et arbeid med å utarbeide plan for Helse og velferd og plan for oppvekst. Disse planene vil gi føringer på ytterligere tiltak på disse områdene for å møte fremtiden.

Denne plansjen viser tallmessig de utfordringer kommunen vil møte i årene som kommer helt fram til 2031. Dette utgjør betydelige utfordringer for Hustadvika kommune. Arbeidet med å implementere disse endringene i budsjettene er startet.